IvartalanításRendelőnkben nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minden gazdit az ivartalanítás felé tereljünk. Ennek több oka van.
Egyik, talán legfontosabb az egészég. A nem ivartalanított szukáknak idős korban nagyon nagy százalékban lesz emlődaganatuk, méhgyulladásuk. Az utóbbi egy általában azonnali műtétet igénylő elváltozás, melynek szövődménye könnyen az állat életébe kerülhet. A korai ivartalanítással mindezek megelőzhetőek, melyel kedvencük életét meghosszabbíthatják.
Kan kutyáknál is hasonló a helyzet, őket a here-, prosztatadaganat veszélyezteti.
A másik nagyon fontos szempont az állatvédelem.
Egy cicának élete során több száz utódja születhet. Józan ésszel átgondolva, lehetetlen ennyi állatnak szerető, életre szóló otthont találni. Rengetegen végzik az utcán, esetleg menhelyen.
Kutyusoknál sem jobb a helyzet, egy alomnyi kölyök felnevelése igen költséges. 8 hetes koruk után kerülhetnek új gazdihoz, kötelező mikrochippel ellátni őket, illik beoltani, féreghajtani és az etetésükről még nem is esett szó. A menhelyek zsúfolásig teltek, keverék kutyának, de sokszor még fajta tisztának is helyet találni szinte lehetetlen. Ha szerencsés egy állat, s szerető gazdinál van, akkor is megvan a veszélye, hogy nagyon vonzóvá válik a másik nem és ez csavargásra ösztönzi. Ilyenkor a kan kutyák nagyon messziről megérzik a tüzelő szukát, a be nem teljesedett szerelem gyakran vezet prosztatagyulladáshoz, és sokszor csontsovánnyá fogynak emiatt. A tüzelő szukáknak sem jelent a kerítés akadályt, mindent megtesznek, hogy eljussanak kiszemeltjükhöz. Az ivartalanítás egyszeri költség egy állat életében - s mindkét szempontot figyelembe véve, valljuk be talán a legfontosabb - hogy hosszú, egészséges életet élhessen.

Tények és tévhitek


Tévhit: A szukának legalább egyszer ellenie kell élete során.

Tény: Sem orvosi, sem viselkedési szempontból nem indokolt, hogy akár egyszer is elljen a szuka életében. A korai ivartalanítás ezzel szemben pozítiv magatartásbeli változásokat okozhat.


Tévhit: Az ivartalanított állatok elhíznak

Tény: Az ivartalanított állatok energia igénye 20-30%-kal kisebb, tehát a táplálék csökkentésével ez a probléma elkerülhető.


Tévhit: A szukának fontos, hogy átélje az anyaság érzését.

Tény: Az állatokat ösztöneik befolyásolják a tüzelési időszak alatt, sok szuka pánikba esik az ellés megindulásakor, nem érti miért a fájdalom és mi történik vele.


Tévhit: Minden szuka jó anya

Tény: Számos esetben a szuka nem tud mit kezdeni a kölykökkel, így ellátásuk ami az életben maradásukhoz feltétlenül szükséges a gazdira hárul. Nem egyedi eset, amikor a szuka egyáltalán nem fogadja el kölykeit, és bántalmazza őket.


Tévhit: Minden kölyök szerető családba kerül.

Tény: Ha így lenne nem ismernénk sem a menhely sem a kóbor kutya fogalmát.


Mirr-Murr Állatorvosi Rendelő
Ráckeve, Vörösmarty u. 11.

: 0670-280-27-03 , 0630-720-09-41
gaboredina77@gmail.com

Kövess minket Facebookon!