Szívférgesség


A szívférgesség a lepkeszúnyog álltal terjeszett betegség, ami korábban a mediterrán országokban volt jellemző, de sajnos a klimaváltozás hatására ma már hazánkban is egyre nagyobb számban fordul elő.

A Csepel-szigetet, Magyarország egyik legfertőzőttebb területeként tartják számon. Ezt a tényt, mi is csak megerősíteni tudjuk, rendelőnkben is számos szívférges esetet diagnosztizáltunk, olyan állatokon, akik soha nem hagyták el Ráckevét.

A betegség kezelése bonyolult, hosszadalmas és sajnos sok esetben az állat halálával végződik. Ezért nagy hangsúlyt fektetünk a megelőzésére.

A szúnyogok elleni védekezés szinte lehetetlen küldetés, a forgalomban lévő készítmények, csak ideig-óráig nyújtanak, nem 100%-os védelmet.

Ezért ajánlott olyan féreghajtó használata, amely ezen féregfajta lárváját elpusztítja. Fiatal állatoknál igyekszünk abba az irányba terelni a gazdikat, hogy ilyen féreghajtót használjunk a kezdetektől és ezt 2-3 havonta ismételjük.

Felnőtt állatoknál azonban ezen szerek használata akár veszélyes is lehet, ha nem végzünk előtte szűrővizsgálatot. Ez lehet, a rendelőben is elvégezhető gyorsteszt, amihez egy csepp vér szükséges vagy laborban készült érzékenyebb és kicsit költségesebb vizsgálat is. A szűrés azért is nagyon fontos, mert ha véletlenül kiderül, hogy kedvencünk már fertőzött, az időben elkezdett kezelés, az esetek nagy részében teljes gyógyuláshoz vezet.

Rendelőkben elérhető mind a gyorsteszt, mind pedig a speciális féreghajtó.

Mirr-Murr Állatorvosi Rendelő
Ráckeve, Vörösmarty u. 11.

: 0670-280-27-03 , 0630-720-09-41
gaboredina77@gmail.com

Kövess minket Facebookon!